Het verhaal van Mbali

Mbali was al een hele tijd werkeloos en het lukte haar maar niet om een baan te vinden. Lees hier haar verhaal wat Siyasebenza (“Wij zijn aan het werk”) voor haar kon betekenen:

Ik hoorde via-via over Siyasebenza. En omdat ik nogal nieuwsgierig was, besloot ik om op onderzoek uit te gaan. Ik ben naar de Work4aLiving centrum toe gegaan, en hoorde over de verschillende cursussen die ze daar aanbieden. Direct de volgende dag ben ik begonnen met de cursus. De trainers tijdens de cursussen zorgde ervoor dat iedereen in de klas deelnam in de verschillende activiteiten. Zo leerden wij over hoe we “professioneel” in ons werk om moeten gaan, naar zowel klanten, als collega’s als onze werkgever. We leerden over een professionele houding in ons werk, welke baan we ook hebben. We leerden om te budgetteren, en het belang van sparen. Het maakt niet uit hoe weinig je misschien verdient, jij beheerst je geld, anders beheerst het geld jou. We leerden het belang om weg te blijven van impulsieve aankopen, leningen tegen woekerrentes, het in delen betalen van de rekening, of het op rekening kopen van producten.Ook heb ik in de Work4aLiving cursus geleerd hoe ik mezelf kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Na de basis cursus heb ik besloten om de computer cursus te volgen.

Mbali met haar computerklas certificaat in september 2015

Mbali met haar computerklas certificaat in september 2015

Ik wilde altijd al meer weten van computers, en ik had nog nooit eerder met een computer gewerkt. Zo leerde ik Word en Excel kennen, en het was mijn eerste kennismaking met Internet en email. Siyasebenza was voor mij een belangrijke ervaring, omdat ik geen flauw idee had hoe om te gaan op de werkvloer. Niemand had mij hier voor voorbereid. Het was zeker niet altijd gemakkelijk, maar ik ben dankbaar dat ik deze mogelijkheid heb gekregen. Ik heb veel kennis opgedaan, en het mooiste is, na afloop heeft Siyasebenza ook nog een baan voor mij gevonden. Ik ben zo dankbaar daarvoor.

Mbali samen met Candice, haar werkgever bij Electrical Centre

Mbali samen met Candice, haar werkgever bij Electrical Centre

Mbali begon in augustus 2015, als één van de eerste studenten, bij de Work4aLiving Centrum bij Melusi. In september slaagde ze ook voor de computerklas, en behoorde ze tot de drie studenten uit mijn eerste computerklas. Een week later is ze begonnen met werken bij Electrical Centre, een lokale winkel in Dundee. Daar is ze nu van vaste waarde en is ze onder andere ook opgeleid om een gedeelte van de administratie te doen, op de computer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *