De prijs voor een vrouw

Vorige week zaterdag mocht Daniel mee naar een ‘lobola’ onderhandeling voor Bonginkosi aanstaande vrouw Nothando. Twee maanden geleden was hun verlovingsfeest en nu was het tijd voor de volgende stap. In de traditionele Zulu cultuur wordt een bruidsschat betaald voor je aanstaande vrouw, en ja dat gaat dan over het aantal koeien. Normaal gesproken is elke vrouw 11 koeien waard, tenzij je een dochter van de ‘chief’ trouwt, dan ben je aanmerkelijk meer koeien kwijt.

Zaterdag ochtend vroeg kwamen we bij eerst bij elkaar in Bonginkosi huis. Hij had twee broers, een vriend (en voorganger), Timon en Julian (short-termers bij Melusi) en mijzelf uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Na de kennismaking hebben we gesproken over welke strategie we wilden hanteren. Bongi’s vriend en één van de broers zou de uiteindelijke onderhandelingen uitvoeren. Nadat we dit hadden besproken hebben we gebeden voor een goede afloop hierin.

Vervolgens gingen we naar het huis van de aanstaande bruid, alwaar wij verwelkomt werden in een klein kamertje. Hier zouden de onderhandelingen plaatsvinden. De aanstaande bruidegom mag hier niet bij zijn en bleef samen met Julian in de auto. Eerst kwam de gespreksvoerder van de schoonfamilie vragen wat wij kwamen doen. Na onze uitleg dat we kwamen om te onderhandelen over de bruidsschat, werden de vertegenwoordigers en onderhandelaars van de schoonfamilie erbij geroepen. Allereerst moest de prijs bepaald worden om de onderhandelingen te mogen starten. Nadat dit was gedaan, kwam de aanstaande bruid en een ander jong meisje (haar nichtje). Als familie van de bruidegom moesten we bepalen voor wie we kwamen, en nadat wij de aanstaande bruid hadden aangewezen kon het werkelijke onderhandelen beginnen.

Uiteindelijk wordt hier dan de prijs bepaald van de eerste koeien. In totaal betaald de bruidegom 11 koeien aan de aanstaande schoonfamilie. De prijs voor de eerste koe, die bestemd is voor de schoonmoeder, bepaald de prijs van de daaropvolgende koeien. De tweede koe is voor de schoonvader, en is meestal iets goedkoper. De derde koe en zo verder worden steeds iets goedkoper. Na een uurtje onderhandelen, waarbij steeds opnieuw wordt overlegd met de aanstaande bruidegom die in de auto zit, wordt de uiteindelijke prijs bepaald. En wordt er afgerekend. De afspraak wordt dan in tweevoud op papier geschreven.

Nu mag de aanstaande bruidegom zich ook melden in het onderhandelingskamertje en brengt iemand namens de aanstaande schoonfamilie eten en drinken. Na afloop van de maaltijd verschijnt dan de aanstaande schoonfamilie, en door te buigen accepteren zij het bod en is officieel de ‘lobola’ betaald.

Wat nu nog volgt is de uitwisseling van de cadeaus naar beide families en dan kan de werkelijke bruiloft beginnen. We kunnen haast niet wachten!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *