Loadshedding

Dit is een woord dat we in Nederland niet kennen, maar hier in Zuid Afrika wordt het dagelijks uitgesproken.

Loadshedding betekent dat het beschikbare elektriciteit wordt verdeeld over het totale gebruik wat het land nodig heeft. Er is simpelweg niet genoeg beschikbaar, en dat komt door achterstallig onderhoud, mankementen, technische storingen en sabotage aan het infrastructuur. Ook corruptie speelt hierin een belangrijke rol, waardoor we te maken hebben met loadshedding. Om te voorkomen dat het land volledig zonder stroom zit, wordt het netjes verdeeld. Iedere gemeente heeft vaste tijden van loadshedding die middels een app duidelijk inzicht geeft wanneer we loadshedding mogen verwachten. Voor de week voor de loadshedding verwachting aangegeven in verschillende stadia: stage 1 tot en met stage 10. De laatste maanden zitten we vooral in en rondom stage 4, wat betekent dat er 4000 MW moet worden verdeeld met load shedding, en in de praktijk houdt het in dat er dus 6 uur geen electriciteit is per dag, verdeeld over drie periodes van 2 uur. Alles gaat dan uit: van computers, WiFi, lampen, TV, elektrische kookplaten en ook de geysers.

Jefta (4 jaar) kent het fenomeen loadshedding maar al te goed. Als het savonds donker wordt en de lampen zijn uit, dan checkt hij even de licht knop en als er niets gebeurd dan is zijn eerste reactie “jood shedde”. Tja, het uitspreken van een aantal woorden gaat nog niet helemaal lekker.

In de praktijk is loadshedding natuurlijk erg onhandig. De hele dag moet je alles ‘plannen’. Zeker op de missie. Gelukkig gebruikt de keuken een groot gasfornuis, maar ja, magnetrons en elektrische ovens kunnen niet gebruikt worden. In het kantoor is het lastig rondom emails en ander werk waar WiFi noodzakelijk voor is. En als bijkomend probleem, als de loadshedding langer dan 4 uur achter elkaar duurt, tja dan zijn ook de accu’s van de GSM masten leeg, en dus is er ook geen telefoon of dataverkeer meer mogelijk. Het is dus behelpen.

Een groot bijkomend probleem is daarnaast dat gedurende de loadshedding, de criminaliteit toeneemt. Regelmatig worden dan de koperen leidingen gestolen nabij de transformator huisjes. Soms worden hele transformator huisjes leeggehaald. Tja, dat maakt de situatie alleen maar veel erger.

Ja, we zitten vaak in het donker. Ja, de laatste maanden hebben we heel regelmatig te maken gehad met stage 6 wat snel 8 tot 10 uur geen electriciteit betekent. Ja, en de diefstal van leidingen zorgt voor veel meer ongemak. En ja, de overheid verwacht dat dit zeker nog een jaar gaat duren voor het eventueel zal gaan verbeteren. Ja, leuk is anders, zullen we maar zeggen.

En toch, dit probleem is nog niet half zo erg als waar een groot deel van de mensen dagelijks mee te maken hebben. Afgelopen donderdag was ik weer in een outreach gebied, en zag ik deze “krot” staan.

Iemand woont hier, maar aangezien het overdag op slot zat, denk ik dat deze persoon aan het werk is. Geen electriciteit, geen water (en met geluk krijgt hij water eens in de drie weken), geen toilet, geen beveiliging of een hek! Een donkere lucht op de achtergrond laat al weten dat er zometeen regen gaat komen, en tja, ik denk dat ook dit ‘huisje’ dan niet waterdicht is. Ik kan me haast niet voorstellen dat hier wonen een “pretje” is.

En tegelijkertijd zet dat ons “probleem” van loadshedding in een heel ander daglicht!

Isaiah 50:10 NLT

Who among you fears the Lord
    and obeys his servant?

If you are walking in darkness,
    without a ray of light,
trust in the Lord
    and rely on your God.

One thought on “Loadshedding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *