Lesotho

Afgelopen weekend is Daniel, samen met een groep van Melusi, naar Lesotho afgereisd, om daar een bevriende missiepost (ministry) te bezoeken. Nu moet je weten dat Lesotho een soort bergstaat is, dus je kan er alleen komen door een hoge bergpas te rijden, in dit geval de Sani Pass. Met bij 2800 meter is dit echt een reuzendoder. Deze bergweg, of zeg maar rotsweg is aan het eind gewoon supersteil, en vol met rotsblokken. Je kan deze weg dus alleen doen met 4×4. Handig dat wij deze net hadden aangeschaft.

Vlak voor vertrek hebben we toch maar even de auto geheel geserviced, en na vele reparaties verder was de stempel OK gegeven! Natuurlijk regende het vrijdag (een gebedsverhoring), maar om nu met bakken regen deze rotsweg op te gaan, is niet bepaald echt lekker. Toch deed onze Disco 2 geweldig zijn best. Nadat we de Sani Pass hadden bereikt, en een lekkere hete koffie hadden besteld bij Sani Top Hotel, ging de reis verder naar de volgende bergpas. Bijna 3200 meter hoog deze keer, en direct hierna hadden we onze bestemming bereikt. De temperatuur was hier slecht 5 graden in de regen. Peter Hambidge, voor wie dit nu de vierde keer boven op de berg was, was zoals gewoonlijk weer onvoorbereid met alleen korte mouwen shirts… De nacht erop vroor het enkele graden, en was het ook ‘s nachts bibberen. In tijden niet meer zo koud gehad….

Toch was het beste van de trip de tijd die we gezamenlijk doorbrachten en met elkaar deelden. Martin, Terry en hun 24-jarige dochter Jessica hebben hier een passie voor de herderjongens, die door weer en wind voor hun schapen zorgen. Zij hebben op het terrein een grote schuur geplaatst waarin ze nu (tijdelijk) wonen. Het is van vele gemakken voorzien, o.a. satelliet TV en een keuken. Maar je moet wel goed begrijpen onder welke omstandigheden: in de winter vriest het dat het kraakt, en moeten elke avond alle leidingen leeg. De stroom werkt op generators, en die hebben zeker niet het eeuwige leven. In het voorjaar of herfst kan er ook wel eens een meter sneeuw liggen, en kunnen ze soms een week niet weg. En alles wat ze halen moet via de Sani Pass, in totaal zo’n 2 uur rijden enkele reis!

Onder deze omstandigheden deelde Martin, dat leven in een community iets is geestelijks is. Het gaat niet om het werk dat je samen doen en of je wel of geen vriendschap hebt. Het gaat erom wat jij, als geroepene voor de gemeenschap, bij kan dragen aan het Lichaam van Christus in geestelijk opzicht. Dat is de diepere betekenis van samen zijn in community!

En verder, we hebben nog een 3,5 uur hike gemaakt naar enkele bergtoppen en genoten van de adelaars die rond vlogen, de schitterende uitzichten, de herderjongens en de vele schapen! Lesotho is schitterend, de mensen en de ministry nog veel meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *