Een cultureel huwelijksfeest

5 mei 2018 was de dag, de huwelijksdag voor Bonginkosi Khulu en Nothando Ntombela! En wat een feest! Tsjonge, nog niet eerder hebben we zoveel stoelen in onze kerk geplaatst, en tegen het einde van de dienst waren alle stoelen in de kerk bezet. Bonginkosi en Nothando straalden als de zon. Op vrijdag middag begon het feest al, waarbij eerst kado’s van Bonginkosi’s familie aan Nothando’s familie werden gegeven. En na afloop van deze culturele gebeurtenis wordt er natuurlijk gegeten. Op zaterdag ochtend was de service, en de kerk was bijzonder mooi versierd, met veel bloemstukken. Ruim 300 mensen zochten hun weg naar de trouwdienst, en de kerk en de achterzaal waren dan ook stampvol. Levi was de bloemen jongen, en liep samen met het bloemen meisje voor het bruidspaar. Elske verzorgde de aanbidding, en Peter Hambidge – als buitengewoon ambtenaar en voorganger – verzorgde het officiële gedeelte. Het bruidspaar nam daarna de tijd om wat foto’s te maken in de tuinen van Melusi.

En toen…. begon wat voor ons nogal ongewoon is: een receptie, waarbij het bruidspaar hoog op het podium zit, en waarbij de muziek en het geluid op 5 keer maximaal staat. Het deed je oren suizen! Een heel programma werd afgewerkt met na elk onderdeel een muzikale intermezzo. De speeches werden preken en uiteindelijk waren we dan ook 3 uur later toen het eten – ze noemen het nog steeds lunch om 3 uur ‘s middags 😉 – werd geserveerd.

Omdat Judah ziek was, besloot Elske met Sarah en Judah na de receptie naar huis te gaan, en Daniel ging met Levi door naar Nyanathu, een landelijk gebied 40 km van Dundee. Dit is de plek waar Bonginkosi’s familie woont en hier was het laatste culturele deel van het huwelijk, de uitwisseling van de kado’s door de familie van Nothando aan de familie van Bonginkosi. Dit gaat met veel dansen, zingen en gekkigheid gepaard. En ja iedereen moet omkleden in de traditionele kleren van de Khulu familie. En dus de bloemen jongen Levi! Eerst wordt een soort deken kist naar binnen gedragen, waarachter Bonginkosi op een stoel zit en Nothando op de grond. Vervolgens wordt elk kado: een mat, matras, dekens, kussens en lakens één voor één uitgestald. De nieuwe eigenaar hiervan mag er eerst even in liggen, om vervolgens het kado in ontvangst te nemen. Hierna wordt door een aantal broers het trouwbed van Bonginkosi en Nothando uit hun huis gehaald en in het midden van het terrein geplaatst. Bonginkosi moet in bed gaan liggen, en Nothando helpt hem daarbij zijn schoenen uit te doen en de deken oveer hem heen te doen. Zo gauw de deken erover heen is komt de familie van de bruid met een schoen in hun handen om Bonginkosi een pak slaag te geven (als hij niet snel genoeg wegrent uit het bed!). De betekenis hierachter is dat Bonginkosi onder geen beding een andere vrouw in zijn bed zal dulden dan Nothando.

En dan… eindigt het met eten! Zoals elk onderdeel van het huwelijksfeest!

Hieronder een paar mooie foto’s van deze bijzondere dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *