Visa perikelen?

Enkele weken geleden viel mijn oog op een bericht op mijn Facebook profiel. Het was een voorgesteld bericht met de titel: “Zuid Afrika installeert nieuwe immigratie wet”. Normaal gesproken zou ik niet snel op een voorgesteld bericht klikken, maar ik was toch wat nieuwsgierig geworden over deze nieuwe wet, en toen ik het artikel las viel ik bijna achterover van mijn stoel! Het ging met name over wijzigingen in short-term permits, waar ook de 3-jarige vrijwilligers visum onder hoort. Het eerste wat mij opviel was dat deze wet per maandag 26 mei operationeel zou gaan worden. Daarnaast viel me op dat de aanvraag voor een verlenging van de visa niet meer – zoals gewoonlijk – 30 dagen van te voren ingediend moest worden, maar 60 dagen. Onze visa verlopen op 9 november, en met 60 dagen zit ik ergens in de tweede week van september. Dan zouden wij nog in Nederland zitten! Het laatste was nog het meest schokkende: we konden onze visa sowieso niet meer aanvragen in Zuid Afrika, maar alleen nog maar bij de Zuid Afrikaanse ambassade in Nederland.

Toen ik al die wijzigingen tot me doorkreeg, begreep ik dat wij nu in onze korte verlof periode voor een haast onmogelijke actie staan: in 4 weken gaan wij proberen om zowel nieuwe paspoorten als nieuwe visa te krijgen. Dat betekent, dat wij nu al bezig zijn met het verzamelen van al onze benodigde papieren, zoals doktersverklaringen, geboortecertificaten, politieverklaringen van zowel Zuid Afrika als Nederland, etc. etc. Maar in alles houden wij in ons achterhoofd dat er een kans(je) is dat wij misschien iets langer in Nederland moeten verblijven. Daarnaast moeten wij het hebben van medewerking van alle instanties die wij benaderen, en soms is dat niet altijd het geval.

Achteraf gekeken is het nu dus maar goed dat wij in september in Nederland zijn. We zullen onze visa verlenging dus op tijd kunnen aanvragen! Iets wat wij toen nog niet wisten toen wij onze tickets boekten. Dus wat dat betreft: wij maken ons niet bezorgd! “God is in it”, zoals wij hier zeggen, en dat geeft veel rust! Van de week maar even longfoto’s maken en een gezondheidsverklaring bij de dokter halen. Check! Weer eentje van ons lijstje af!

PS Help ons door mee te bidden voor onze visa, zodat alles voorspoedig mag verlopen. Onze werkzaamheden in Zuid Afrika kunnen wij alleen continueren met een geldig visa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *