WE GAAN NAAR HUIS

En een wonder geschiedde…. en we danken de Heer!

Enkele maanden geleden hielden we het bijna niet voor mogelijk. Zouden we uberhaupt nog een visum kunnen krijgen? Eerlijk gezegd hadden ze ons verteld dat er geen vrijwilligerswerk visa meer zou zijn… en dan toch!

Afgelopen vrijdag, na nogmaals een erg spannende dag, hadden we dan toch op eens onze paspoorten met visa terug. Net op tijd, want aankomende dinsdag is onze vlucht terug naar huis. Tjonge, in de afgelopen dagen waren er toch weer heel wat scenario’s door het hoofd gegaan. Wat las het niet lukt? Moeten we de vlucht nog een keer verplaatsen? Wat we ook probeerden, we kregen geen antwoorden vanuit de ambassade… en toen opeens, met klein geloof als en mosterdzaadje, toch maar afgereisd naar Den Haag, en terug gekomen met een 3 jaar visa voor het hele gezin.

We zijn overweldigd! Blij en emotioneel! Nederig en verrast!

Aan God alle eer! Wij weten dat dit een gebedsverhoring is! We mogen weer terug naar Melusi voor nog eens drie jaar! Dank U!

Strijd maakt sterk

In de tijden van Olympische Spelen zijn er vele analyses rondom de sport prestaties van de atleten. Een opvallende was een opmerking van een analiticus die de zinsnede maakte: Strijd maakt sterk! Dit in het licht van atleten die voorafgaand aan de Olympische Spelen door diepe dalen zijn gegaan, om uiteindelijk met het hoogste doel te schitteren op de Spelen.

De zin: “Strijd maakt sterk” deed ons denken aan de moeilijke strijd die wij meemaken! Al enige tijd proberen we een lange termijn visum te krijgen voor onze terugkeer naar Zuid Afrika. En dat ging echt niet gemakkelijk, een opsomming:

Covid perikelen die ervoor zorgde dat instanties onbereikbaar of gesloten waren; documenten die zoek raakten en toch weer gevonden werden; meerdere mededelingen dat long-term visa niet meer verstrekt zullen worden; een toelatingsbrief zodat er wel een visum aangevraagd kon worden maar niemand weet waar deze brief aangevraagd zou moeten worden; een positieve coronatest bij onszelf op de dag van een afspraak (die achteraf vals positief bleek); een auto ongeluk en een keer autopech op de terug weg.

Genoeg om er moedeloos van te worden, en regelmatig zaten we in zak en as. En heel vaak hebben we gezegd, Heer vertelt u ons het maar, we vertrouwen op U.

2 Korinthiers 10 vers 3 (BGT) zegt het zo: “Natuurlijk, ik ben een zwak mens, zoals iedereen. Maar ik doe mijn werk niet met menselijke kracht, ik vertrouw op Gods kracht! God maakt mij sterk.”

Wat een vreugde dan ook om na al deze strijd te kunnen zeggen: Victory is near! Afgelopen donderdag hebben we een interview gehad bij de betrokken instanties en hebben we te horen gekregen dat we nog een vrijwilligerswerk visum mogen aanvragen. Aanstaande woensdag moeten alle documenten ingeleverd worden. Geen garantie dat we ook daadwerkelijk een visum krijgen, maar de kans is wel groot nu wee een aanvraag mogen doen. Wat een vreugde! God is goed! Dit is meer dan hoopvol nieuws na een lange tijd van onzekerheden.

Kruispunt

Op een kruispunt is het de bedoeling dat je stil staat en je opties overweegt. Welke kant moeten we op, wat zegt de Heer tegen ons. Het vraagt om een luisterende, afhankelijke houding naar Hem die ons richting geeft. Stil staan is iets wat vele van ons, en zo ook wij niet meer gewend zijn om te doen. We willen vooruitgang, resultaat en productiviteit. En toch staan wij nu op zo’n kruispunt waar van ons gevraagd word om stil te staan en de tijd te nemen om te luisteren welke kant we op mogen gaan. Deze tijd heeft ons terug gebracht naar twee scenario’s. Scenario 1 houd in dat we – zo de Heer wil – voor 20 augustus alsnog een visum aanvraag kunnen doen en met dat visum voor langere tijd terug kunnen naar Melusi. We wachten nu nog op uitsluitsel van binnenlandse zaken in Zuid Afrika of we een aanvraag mogen doen of niet. Scenario 2 is dat we voor 20 augustus niks horen of geen visum aanvraag kunnen doen. De consequentie hiervan is dat we op een toeristen visum voor een aantal weken naar Melusi zullen teruggaan, om daar ons werk af te ronden en afscheid te nemen van alles wat ons lief is. Op 21 september DV vertrekken we sowieso naar Zuid Afrika, met of zonder visum. Welk scenario het dus wordt is nu dus nog onzeker. We merken in ons hart dat we nog erg worstelen met scenario 2. En toch weten we vast en zeker dat als onze Hemelse vader de richting voor ons als gezin verandert, we het beste afzijn aan Zijn zijde. Het draait immers niet om onze wil maar om Zijn wil.

Op het drie landen punt

Vertraagd

In onze laatste nieuwsbrief eindigden wij met het volgende:

Zo de Heer wil, hopen we op woensdag 17 juni aanstaande naar Nederland af te reizen voor ongeveer 5 weken. We gaan ons visum voor vrijwilligerswerk weer verlengen en in deze periode hopen wij ook aanwezig te zijn bij de bruiloft van Elske’s broer.

Natuurlijk hielden we er al rekening mee dat het in deze corona tijden allemaal anders kan lopen. Toch hoopten we om in juni naar Nederland te gaan, voor meerdere redenen. Nu blijkt toch dat het onmogelijk wordt: ons vlucht is gecanceld, de grenzen in Zuid Afrika blijven dicht en daarnaast weten we ook dat we dan voor langere tijd niet terug zouden kunnen komen naar Zuid Afrika.

Het komt er nu op neer dat we ons kort verlof een paar maanden uitstellen. We hopen nu op 15 augustus te vliegen en rond 19 september terug te gaan. We beseffen dat zowel de heen- als de terugreis nog steeds onzeker zou kunnen worden. als de grenzen dicht blijven of als de visa mogelijk nog niet worden verstrekt. Doel van onze reis is naast de visumaanvraag om ook een stukje rust en ontspanning te ervaren, en te werken aan ons welzijn.

We prijzen de Heer dat we gedurende deze lock-down ons echt gesterkt hebben gevoeld, door jullie gebeden, bemoedigende berichten en ondersteuning. We danken jullie hier heel hartelijk voor. En ja, zo de Heer wil hopen we dan in augustus in Nederland te zijn.

Visa perikelen?

Enkele weken geleden viel mijn oog op een bericht op mijn Facebook profiel. Het was een voorgesteld bericht met de titel: “Zuid Afrika installeert nieuwe immigratie wet”. Normaal gesproken zou ik niet snel op een voorgesteld bericht klikken, maar ik was toch wat nieuwsgierig geworden over deze nieuwe wet, en toen ik het artikel las viel ik bijna achterover van mijn stoel! Het ging met name over wijzigingen in short-term permits, waar ook de 3-jarige vrijwilligers visum onder hoort. Het eerste wat mij opviel was dat deze wet per maandag 26 mei operationeel zou gaan worden. Daarnaast viel me op dat de aanvraag voor een verlenging van de visa niet meer – zoals gewoonlijk – 30 dagen van te voren ingediend moest worden, maar 60 dagen. Onze visa verlopen op 9 november, en met 60 dagen zit ik ergens in de tweede week van september. Dan zouden wij nog in Nederland zitten! Het laatste was nog het meest schokkende: we konden onze visa sowieso niet meer aanvragen in Zuid Afrika, maar alleen nog maar bij de Zuid Afrikaanse ambassade in Nederland.

Toen ik al die wijzigingen tot me doorkreeg, begreep ik dat wij nu in onze korte verlof periode voor een haast onmogelijke actie staan: in 4 weken gaan wij proberen om zowel nieuwe paspoorten als nieuwe visa te krijgen. Dat betekent, dat wij nu al bezig zijn met het verzamelen van al onze benodigde papieren, zoals doktersverklaringen, geboortecertificaten, politieverklaringen van zowel Zuid Afrika als Nederland, etc. etc. Maar in alles houden wij in ons achterhoofd dat er een kans(je) is dat wij misschien iets langer in Nederland moeten verblijven. Daarnaast moeten wij het hebben van medewerking van alle instanties die wij benaderen, en soms is dat niet altijd het geval.

Achteraf gekeken is het nu dus maar goed dat wij in september in Nederland zijn. We zullen onze visa verlenging dus op tijd kunnen aanvragen! Iets wat wij toen nog niet wisten toen wij onze tickets boekten. Dus wat dat betreft: wij maken ons niet bezorgd! “God is in it”, zoals wij hier zeggen, en dat geeft veel rust! Van de week maar even longfoto’s maken en een gezondheidsverklaring bij de dokter halen. Check! Weer eentje van ons lijstje af!

PS Help ons door mee te bidden voor onze visa, zodat alles voorspoedig mag verlopen. Onze werkzaamheden in Zuid Afrika kunnen wij alleen continueren met een geldig visa.