Van sloppenwijk naar de Bijbelschool

Ongeveer twee jaar geleden, ontmoetten wij Nothando. Zij woonde aan de rand van een sloppenwijk, in een zogenaamde RDP house, een door de overheid geplaatst huisje. Wij leerden haar kennen, omdat één van de supervisors in ons HIV/AIDS care center vertelde dat deze familie echt hulp nodig hadden, met name in geestelijk opzicht. Net daarvoor was een familielid overleden in ons care center, en dus de daaropvolgende donderdag tijdens onze outreach gingen we op zoek naar het huis van Nothando en haar familie. Ze woont samen met haar moeder en broer, en ja het is een hele simpele woning. Haar moeder heeft een eigen naaibedrijfje aan huis, maar helaas brengt dit heel weinig inkomsten binnen. Haar broer is een nationaal kampioen touwtjespringen (ja,ja!). Toen we aankwamen was de sfeer erg bedompt, maar na meerdere bezoeken merkten we dat Nothando open stond voor het evangelie, en dat ze graag met ons mee wilde op outreach en naar de kids clubs. Spontaan hielp ze ons met vertalen tijdens de kids clubs en in tijden dat we niet zoveel werkers op de missie hadden, kwam zij ons helpen bij één van de kinderkampen.

Het afgelopen jaar hebben we Nothando niet al teveel gezien. Ze was druk met haar examens en hier in Zuid-Afrika betekent dat de studenten in het laatste jaar heel veel extra lessen moeten volgen, willen ze überhaupt een kans maken om te slagen voor hun examen. Afgelopen december is Nothando geslaagd! Een beurs om verder te studeren heeft ze niet, en dus zat ze de laatste weken veel thuis. Zondag – nu twee weken geleden – zat ze bij ons in de kerk, en vertelde ze, dat ze een tussenjaar neemt, om daarna met veel trots te vertellen dat ze maandag zou gaan beginnen met Siya Sebenza – ons trainingscentrum om werklozen jongeren aan een baan te helpen. Ze vertelde eigenlijk dat ze heel graag economie wilt studeren, maar daarvoor moet ze dit jaar haar wiskunde nog wel even verbeteren. Ze hoopt op een baan, misschien wat geld te verdienen, of nog beter een studiebeurs aan te vragen. In de stad waar ze economie wilt studeren zit ook een bijbelschool. Ik heb deze een jaar geleden bezocht toen ik een autoreparatie mocht laten uitvoeren bij de dealer. Ik vertelde haar over deze bijbelschool, en dat het misschien een goede uitvalsbasis zou zijn om regelmatig de naastgelegen universiteit te bezoeken waar zij navraag zou kunnen doen naar de studie economie en hoe ze eventueel een studiebeurs zou kunnen aanvragen. Maar, het mooiste van alles, ze zou dan door kunnen studeren op het gebied van zending en bediening (met name kinder- en jeugdwerk), wat ze later altijd kan gebruiken. Daarnaast zou dit haar geloof verder kunnen versterken. Ook zal ze veel leren van het leven in een multiculturele gemeenschap, omdat de meeste studenten uit Zuidelijk Afrika komen.

Afgelopen week heeft Nothando de aanvraag voor de bijbelschool verstuurd, en afgelopen woensdag kreeg ze te horen dat ze in het tweede schooltermijn mag instromen. Ze volgt dan een half jaar de bijbelschool, om daarna met certificaat en al, hopelijk goed onderlegd, te gaan beginnen aan een studie economie. Deze week maakt ze Siya Sebenza nog af, en met een certificaat op zak hoopt ze nog een paar weken te kunnen werken, voordat ze op 4 april afreist naar de bijbelschool. Ze zal moeten sparen om op de bijbelschool rond te kunnen komen, het schoolgeld te betalen en tussentijds naar Dundee te kunnen reizen.

Maar misschien willen jullie haar ook helpen? Een kleine gift voor Nothando kan haar heel goed op weg helpen om deze bijbelschool te volgen. Alvast bedankt, ook namens Nothando.

IBAN: NL66 RABO 0151 9507 25
Aan: Eglesia, te Apeldoorn
Onder vermelding van: Melusi Project, Zuid Afrika, voor Nothando

Nothando

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *