Bezoek en meer bezoek

We hebben intens genoten van een bijzonder mooi en intens verlof in Nederland. Eenmaal terug in Zuid Afrika, was er niet echt tijd om bij te komen. Al vrij snel mochten we de eerste bezoekers uit Apeldoorn ontvangen, de familie Grevers. Erg gezellig om vrienden over te hebben mede ook omdat hun kinderen ongeveer in dezelfde leeftijd vallen als onze kinderen.

In diezelfde week kregen we ook bezoek van onze jeugdgroep van onze zendende gemeente Eglesia ontvangen. Wat een feest! Vele jaren hadden we de wens dat ooit een jeugdgroep van onze gemeente deel mocht nemen aan de verschillende bedieningen die we hier doen. 11 jongeren en 4 leiding kwamen voor twee weken ons team versterken op de outreaches, de kids clubs en de tiener bijbelstudies. In de ochtend ging het jeugdteam aan de slag om het creche gebouw van Mama Maria (een van onze kerk leden) op te knappen en deze te voorzien van een lik mooie verf en een leuke uitnodigende beschildering aan de voorkant. Ook hebben we in de eerste week wat materialen gekocht, zoals bedjes, tafels en stoelen.

Aan het eind van het verblijf hebben we een feestelijke ochtend gehouden bij Mama Maria om te vieren dat de creche geheel vernieuwd was. En wat was Mama Maria blij met het resultaat!

En ja samen met het Nederlandse team hebben we ook nog tijd genomen om het mooie Zuid Afrika te laten zien, zoals de Drakensberg en een game park waar we zochten naar de big5. Al met al een heerlijke tijd samen, waar wij als ook intens van genoten hebben. De foto’s spreken voor zich.

Een dag bij Melusi Christian Community

Daniël en Elske van de Vlag en hun kinderen wonen al vele jaren bij Melusi Christian Community in Dundee, Zuid-Afrika. Op Melusi zijn wij betrokken bij verschillende programma’s, zoals zorg voor werklozen, daklozen, zieken, weduwen en wezen, tieners en kinderen.

Een koude augustus ochtend begint met een kleurrijke zonsopkomst. Om zes uur komen we als Melusi-medewerkers en enkele gemeenteleden samen om God te loven en te prijzen in de kleine kapel. Hier nemen we de tijd om voor onze daklozen en verslaafden te bidden. Er verblijven op dit moment zo’n 25 mannen bij ons. Ieder met zijn eigen verhaal, voortkomend uit gebroken en hopeloze situaties. Het is zo’n dag dat je begint met stilstaan bij het kruis, want daar ligt onze hoop, onze genezing en onze toekomst.

Later in de ochtend mag ik met deze mannen een gedeelte uit Efeze 1 delen. Het gaat over onze geestelijke zegeningen in Christus. Twee keer in de week organiseren we een Bijbelstudie met vooral een praktische invulling. Naast een woord van bemoediging en een andere kijk op het leven. Een boodschap van hoop en waarheid!

Werken voor voedsel
Ondertussen is een groep van 15 mannen en vrouwen uit de townships aangekomen bij Melusi. Zij komen allemaal helpen in de groentetuin. Elke dag krijgen we weer een nieuwe groep. Deze mensen komen omdat er thuis niet voldoende te eten is. Na een ochtend geholpen te hebben met onkruid wieden, water geven, bemesten en groenten oogsten, krijgen ze een groot voedselpakket mee naar huis. Dit pakket bevat maismeel, yoghurt, maas (een soort zure melk, maar onwijs gewild), vruchtensap, groenten en brood. Om tien uur, wanneer we met z’n allen een kopje thee drinken, bezoek ik ze voor een korte groet en gesprek. Ik vraag bijvoorbeeld naar hun thuissituatie. Velen zijn tijdens de extreme regenval in maart en april jl. hun huis verloren. Een aantal hebben we kunnen helpen met materialen. Daarom hoor ik graag hoe het gaat met de wederopbouw van hun lemen huizen.

Een dag bij Melusi Christian Community
De regen heeft vele lemen huizen doen instorten.

Koemest
Plotseling verschijnt er bij het hek een truck, volgeladen met verse koemest. ideaal voor onze groentetuin. We pakken allemaal een schop en beginnen de truck van zijn stinkende lading te ontdoen. Met z’n allen is de klus zo geklaard. Net op tijd voor de bel die de lunch aankondigt. In de eetzaal verzamelen zich de daklozen, het Melusi-team en de kinderen die net uit school zijn gekomen. Een club van ongeveer 60 mensen. Samen eten is een belangrijk onderdeel van het gemeenschappelijk leven op Melusi.

De truck met koemest is binnen no time geleegd met behulp van de daklozen.

Bijbelstudies
Later in de middag bezoeken we een gebied wat ‘Muzomusha’ heet. Het betekent zoiets als ‘nieuwe huizen’. De werkelijkheid doet echter anders vermoeden: er staat geen enkel nieuw huis, slechts krotten en oude lemen huizen. Hier houden we met een aantal teamleden een Bijbelstudie voor een aantal geïnteresseerden. De andere teamleden organiseren een kidsclub, waar liedjes worden gezongen, gedanst, gespeeld en er wordt een Bijbelverhaal verteld. Allemaal in de open lucht, naast een aantal lemen hutjes. Er komen ook een aantal tieners kijken. In dit gebied organiseren we namelijk ook een tiener Bijbelstudiegroep waar zo’n 50 tieners bij elkaar komen. Maar dat is niet voor vandaag. Dat is – zo de Heer wil – voor de dag van morgen!

De kidsclub in Muzomusha.

Geïnteresseerd om mee te helpen bij Melusi? Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Feest in de townships

Al een tijdje is het groot feest in de townships. Sinds onze laatste jeugdconferentie willen de kinderen en jongeren maar al te graag een aantal liederen zingen en dansen. Deze hebben ze voor het eerst gehoord tijdens ons laatste MYC. Het gaat dan met name om nummers als `Deep cries out´, ´Avulekile´ en ´Light of the World´. Meer en meer kinderen bezoeken ook onze Kids Church, en daarmee komen nog een aantal favoriete verzoeknummers, zoals ´Akekho Ofana no Jesu´, ´God is good´ en ´God is for us´. In de maanden dat er weinig vrijwilligers zijn, hebben we gelukkig een aantal hele enthousiaste discipelen, die graag mee gaan op outreach en de dansjes voor doen. Met een grote draagbare geluidsinstallatie gaan we op pad. De kinderen en tieners doen al snel mee, en ja zelfs de volwassenen gaan dan bewegen… en dus wordt het één groot swingend feest in de township. Samen liederen zingen en dansen ter ere van God.

Dit onderstaand Youtube filmpje toont het lied Avulekile in Extension 2. Onze enthousiaste Sandile Khumalo gaat hierin voorop. Geniet van zowel de kleine als de grote dansers!

Mooie plaatjes van onze bezoekers

De afgelopen maand hebben we een heel aantal bezoekers mogen ontvangen. Ook uit Nederland. Erg leuk, en leerzaam. Sommigen komen een dagje langs, anderen zijn er voor een paar weken. Sommigen om even hallo te zeggen, anderen juist met levensvragen zoals wat is God’s plan in ons leven…

Bij vertrek krijgen we vaak mooie foto’s te zien! Deze foto’s zijn van Niels en Yvonne Verdouw. Eén van onze team members heeft van deze fotoserie een mooie compilatie gemaakt van een aantal outreaches welke zij hebben bezocht. Een mooi inkijkje in onze wekelijkse bedieningen naar de townships.

Impressie van onze Kids Clubs

Vorige maand lieten we al een filmpje zien van de outreaches. Een belangrijk onderdeel zijn onze verschillende kinderclubs. Er zijn 6 kinderclubs, in 5 verschillende gebieden. Drie ervan zijn echte townships die we bezoeken en heten Craigside, Dlamini, Muzomusha.  Twee gebieden – Plazini en Kwasithole – zijn meer rurale nederzettingen met eenvoudige huizen. Al deze gebieden behoren tot de armste gebieden vlakbij Dundee, en de kinderen die hier wonen, zijn vaak de meest kansarme kinderen. Vaak moeten ze meehelpen met het huishouden, zoals water halen, koken of boodschappen doen. Veelal hebben ze een grote leerachterstand, omdat ze niet de mogelijkheid hebben voor goed onderwijs.

In deze gebieden proberen we de kinderen het beste uurtje van de week te geven door in de Kids Club samen te spelen en creatief bezig te zijn. Soms is het gewoon een potje voetbal of netbal (een soort korfbal), maar ook spelen we spelletjes als domino en memory. Daarnaast vertellen we elke keer een bijbelverhaal, waar we regelmatig de kinderen actief in betrekken. Om hun geheugens te trainen oefenen we regelmatig een bijbelvers. Als afsluiter zingen we nog een aantal kinderliederen met elkaar. Een echt feest voor ze, en met regelmaat zien we bij aankomst dat al enkele tientallen kinderen op ons wachten.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van de Kids Clubs

Discipelschapskamp

Afgelopen week mochten we 16 jongeren ontvangen voor een nieuw discipelschapskamp. Deze jongeren waren zorgvuldig geselecteerd, vanwege hun geloof, hun bereidheid om te dienen en hun leiderschapskwaliteiten. De opzet van het kamp was, om hen door middel van trainingen, Bijbelse- en ethische lessen klaar te stomen om zelf een Kids Fun Day te organiseren. De discipelen waren in dat opzicht verantwoordelijk voor de spelletjes, het verhaal, voor het knutselwerkje, voor het zorgen dat de kinderen naar de WC gaan, drinken en eten krijgen, etcetera. De bewuste Kids Fun Day was afgelopen zaterdag, maar helaas konden de jongeren het weer niet veranderen. Het werd een hele koude dag, maar dat mocht de pret niet drukken. De kinderen genoten volop. Thema van de dag was: “Op Aarde” met extra aandacht voor de schepping en onze verantwoordelijkheid om hier goed mee om te gaan. En wat deden de discipelen het goed. Op zaterdagmiddag namen we afscheid van de kinderen, en zondag aan het eind van de ochtend namen we afscheid van onze discipelen!

Onderstaand een filmpje van onze discipelen en de Kids Fun Day, omdat beelden meer zeggen dan woorden!

Van sloppenwijk naar de Bijbelschool

Ongeveer twee jaar geleden, ontmoetten wij Nothando. Zij woonde aan de rand van een sloppenwijk, in een zogenaamde RDP house, een door de overheid geplaatst huisje. Wij leerden haar kennen, omdat één van de supervisors in ons HIV/AIDS care center vertelde dat deze familie echt hulp nodig hadden, met name in geestelijk opzicht. Net daarvoor was een familielid overleden in ons care center, en dus de daaropvolgende donderdag tijdens onze outreach gingen we op zoek naar het huis van Nothando en haar familie. Ze woont samen met haar moeder en broer, en ja het is een hele simpele woning. Haar moeder heeft een eigen naaibedrijfje aan huis, maar helaas brengt dit heel weinig inkomsten binnen. Haar broer is een nationaal kampioen touwtjespringen (ja,ja!). Toen we aankwamen was de sfeer erg bedompt, maar na meerdere bezoeken merkten we dat Nothando open stond voor het evangelie, en dat ze graag met ons mee wilde op outreach en naar de kids clubs. Spontaan hielp ze ons met vertalen tijdens de kids clubs en in tijden dat we niet zoveel werkers op de missie hadden, kwam zij ons helpen bij één van de kinderkampen.

Het afgelopen jaar hebben we Nothando niet al teveel gezien. Ze was druk met haar examens en hier in Zuid-Afrika betekent dat de studenten in het laatste jaar heel veel extra lessen moeten volgen, willen ze überhaupt een kans maken om te slagen voor hun examen. Afgelopen december is Nothando geslaagd! Een beurs om verder te studeren heeft ze niet, en dus zat ze de laatste weken veel thuis. Zondag – nu twee weken geleden – zat ze bij ons in de kerk, en vertelde ze, dat ze een tussenjaar neemt, om daarna met veel trots te vertellen dat ze maandag zou gaan beginnen met Siya Sebenza – ons trainingscentrum om werklozen jongeren aan een baan te helpen. Ze vertelde eigenlijk dat ze heel graag economie wilt studeren, maar daarvoor moet ze dit jaar haar wiskunde nog wel even verbeteren. Ze hoopt op een baan, misschien wat geld te verdienen, of nog beter een studiebeurs aan te vragen. In de stad waar ze economie wilt studeren zit ook een bijbelschool. Ik heb deze een jaar geleden bezocht toen ik een autoreparatie mocht laten uitvoeren bij de dealer. Ik vertelde haar over deze bijbelschool, en dat het misschien een goede uitvalsbasis zou zijn om regelmatig de naastgelegen universiteit te bezoeken waar zij navraag zou kunnen doen naar de studie economie en hoe ze eventueel een studiebeurs zou kunnen aanvragen. Maar, het mooiste van alles, ze zou dan door kunnen studeren op het gebied van zending en bediening (met name kinder- en jeugdwerk), wat ze later altijd kan gebruiken. Daarnaast zou dit haar geloof verder kunnen versterken. Ook zal ze veel leren van het leven in een multiculturele gemeenschap, omdat de meeste studenten uit Zuidelijk Afrika komen.

Afgelopen week heeft Nothando de aanvraag voor de bijbelschool verstuurd, en afgelopen woensdag kreeg ze te horen dat ze in het tweede schooltermijn mag instromen. Ze volgt dan een half jaar de bijbelschool, om daarna met certificaat en al, hopelijk goed onderlegd, te gaan beginnen aan een studie economie. Deze week maakt ze Siya Sebenza nog af, en met een certificaat op zak hoopt ze nog een paar weken te kunnen werken, voordat ze op 4 april afreist naar de bijbelschool. Ze zal moeten sparen om op de bijbelschool rond te kunnen komen, het schoolgeld te betalen en tussentijds naar Dundee te kunnen reizen.

Maar misschien willen jullie haar ook helpen? Een kleine gift voor Nothando kan haar heel goed op weg helpen om deze bijbelschool te volgen. Alvast bedankt, ook namens Nothando.

IBAN: NL66 RABO 0151 9507 25
Aan: Eglesia, te Apeldoorn
Onder vermelding van: Melusi Project, Zuid Afrika, voor Nothando

Nothando