Nieuwsbrief 49: Mei 2024

Ja, de afgelopen maanden zijn er niet al teveel updates op onze blog. En dat komt omdat we nogal lekker bezig zijn … zeg maar. We hebben weer een nieuwe nieuwsbrief geschreven, en inderdaad een hele lange ook. Er is weer veel gebeurd in een korte tijd, intensief, maar vol energie, omdat de Heere een nieuw ding doet. We beseffen maar al te goed, dat werken in God’s Koninkrijk met veel offers komt, maar o wat zijn we elke dag dankbaar dat we Hem mogen eren met de werk van onze handen hier. Lees hier meer over in onze nieuwe nieuwsbrief.

Bezoek en meer bezoek

We hebben intens genoten van een bijzonder mooi en intens verlof in Nederland. Eenmaal terug in Zuid Afrika, was er niet echt tijd om bij te komen. Al vrij snel mochten we de eerste bezoekers uit Apeldoorn ontvangen, de familie Grevers. Erg gezellig om vrienden over te hebben mede ook omdat hun kinderen ongeveer in dezelfde leeftijd vallen als onze kinderen.

In diezelfde week kregen we ook bezoek van onze jeugdgroep van onze zendende gemeente Eglesia ontvangen. Wat een feest! Vele jaren hadden we de wens dat ooit een jeugdgroep van onze gemeente deel mocht nemen aan de verschillende bedieningen die we hier doen. 11 jongeren en 4 leiding kwamen voor twee weken ons team versterken op de outreaches, de kids clubs en de tiener bijbelstudies. In de ochtend ging het jeugdteam aan de slag om het creche gebouw van Mama Maria (een van onze kerk leden) op te knappen en deze te voorzien van een lik mooie verf en een leuke uitnodigende beschildering aan de voorkant. Ook hebben we in de eerste week wat materialen gekocht, zoals bedjes, tafels en stoelen.

Aan het eind van het verblijf hebben we een feestelijke ochtend gehouden bij Mama Maria om te vieren dat de creche geheel vernieuwd was. En wat was Mama Maria blij met het resultaat!

En ja samen met het Nederlandse team hebben we ook nog tijd genomen om het mooie Zuid Afrika te laten zien, zoals de Drakensberg en een game park waar we zochten naar de big5. Al met al een heerlijke tijd samen, waar wij als ook intens van genoten hebben. De foto’s spreken voor zich.

Tijdelijk in Nederland

Het is alweer eind september. Ondertussen zijn we alweer 6 weken in Nederland. Na een enerverende repartrierings vlucht, een aantal weken leven in dozen en koffers, en twee weken heerlijke nazomer vakantie in Frankrijk, zijn we nu echt even aan het landen. Sinds afgelopen weekend hebben we ook een vast – tijdelijk adres. Tot het eind van het jaar kunnen we verblijven aan het Kasteel in Apeldoorn. Levi, Sarah en Judah gaan weer gewoon naar school De Sjofar, en genieten hier ontzettend van. Jefta mag nog lekker even bij papa en mama blijven.

Aan ons wordt met grote regelmaat gevraagd of we al weten wanneer we terug naar Zuid Afrika gaan. En eerlijk gezegd, het is de vraag die we op dit moment niet kunnen beantwoorden. Wij hopen echt dat we ergens rond december / januari terug mogen naar huis. Maar daarvoor moeten de grenzen van Zuid Afrika open gaan. Er zijn positieve ontwikkelingen gaande, maar aan de andere kant zien we dat de Covid19 pandemie in Europa (en ook Nederland) weer juist de verkeerde kant opgaat. Het wordt dus nog even afwachten wat we kunnen doen, en wanneer het het juiste moment is om het vrijwilligerswerk visum weer aan te vragen.

Tot die tijd: even genieten van het mooie wat Nederland te bieden heeft. En gelukkig hebben we daar de laatste weken aardig wat mooi Afrikaans weer bij!

Verhuisd naar Het Kasteel 38, in Apeldoorn

Los laten

We doen het bijna maandelijks… afscheid nemen van dierbare mensen op het zendingsveld. De tijd zit erop, ze gaan weer naar huis. Afgelopen maand mochten we ook weer afscheid nemen. Eerst van een short termer met de naam Anna. Een zeer innemende meid, die diep ontroerd was toen ze hier vertrok. Wat wilde ze graag blijven en wat is ze toch een kanjer. Haar vertrek zorgde voor veel gevulde zakdoekjes.

Afgelopen maandag mochten we weer afscheid nemen van opa en oma. Elske’s ouders waren 4 weken bij ons, en het was een bijzondere goede tijd samen. En dan dat onvermijdelijke moment om elkaar weer los te laten. Na al die jaren denk je dat het wel mee zal vallen. Toen wij naar Zuid Afrika vertrokken op 9 november 2011, schreef ik al een blog over afscheid nemen… en voor het loslaten.

Nu, ruim 8 jaar later is dit nog steeds ontzettend moeilijk. Afscheid nemen gaat diep zitten. In je binnenste. Soms zorgt het voor onrust, voor verdriet, voor pijn. Los laten is gewoon echt niet leuk. En toch, ondanks alles is er een enorme vrede, een rust en een troost, wetende dat God ons juist in dit soort momenten bijstaat. Dan toch elke keer maar weer terug naar onze teksten in Psalm 84, die we meekregen toen we het avontuur naar Zuid Afrika begonnen:

Want God, de HEER, is een zon en een schild. Genade en glorie schenkt de HEER, zijn weldaden weigert hij niet aan wie onbevangen op weg gaan. HEER van de hemelse machten, gelukkig de mens die op u vertrouwt.

Juist nu de kinderen ook steeds meer gaan beseffen wat het betekent om afscheid te nemen wordt het steeds lastiger. De dag dat ik opa en oma naar het vliegveld bracht, liet Judah (4 jaar) duidelijk merken dat hij heel boos op mij was, dat ik opa en oma had weggebracht. Levi (9 jaar) en Sarah (7 jaar) verwerken het weer op hun eigen manier; Sarah vooral chagrijnig, en Levi vooral verdrietig. Afscheid nemen zal nooit makkelijker worden. Los laten is verschrikkelijk, maar “part-of-the-deal”.

Hongerig voor het evangelie

Na ongeveer een maand terug te zijn na ons verlof, was het weer erg goed om terug te zijn bij de dagelijkse activiteiten van Melusi. Iets wat ik (Daniel) buitengewoon heb gemist is Kids Church. En de eerste keer dat ik op het rooster van Kids Church stond, was het direct raak. Ruim 200 kinderen waren er, en zowel de bovenbouw (9-14 jaar) als de onderbouw (3-8 jaar) groep waren gezellig vol. Toch bijzonder als je bedenkt dat er zo’n 80 volwassenen gemiddeld naar de gemeente komen. De jeugd is goed vertegenwoordigd.

Toch was niet de aantallen die mij opviel, maar het beeld van onderstaande foto. Ik maakte deze foto tijdens onze aanbidding, en het was pas later dat het beeld van deze foto pas echt goed tot mij doordrong. In de hoek stond een meisje, die ik nog niet eerder had gezien. De meesten bovenbouw kinderen kennen mij wel, en noemen mij gekscherend “Daddy D”, een naam waar ik waarschijnlijk nooit meer vanaf kom ;-). Maar dit meisje kende mij niet en ik kende haar niet. Dit meisje op de foto vertelt een verhaal, want zij had een soort vastberadenheid op haar gezicht die me niet los liet. Ze was erg tenger meisje, misschien net 10 jaar oud. Ze wilde vanochtend graag naar Kids Church toe, maar hoogstwaarschijnlijk had haar (groot)moeder die ochtend gezegd dat ze voor haar 2-jarig broertje moest zorgen. Vastberaden als ze was om vandaag Kids Church mee te maken, besloot ze om haar kleine broertje mee te nemen naar Kids Church. Maar haar 2-jarig broertje wilde bij zijn grote zus blijven, en week niet van haar zijde. Tot het moment, dat het kleine broertje moe werd en wilde slapen. Zoals zo velen hier in Afrika, pak je je broertje op en valt ie in slaap op de rug van grote zus, of mama. Echter, dit kleine broertje was niet bepaald echt zo klein. Ik denk zelfs dat kleine broertje maar een paar kilo’s lichter was dan haar grote zus. Vastberaden en hongerig naar het evangelie, besloot ze om haar broertje op haar rug in slaap te laten vallen, zodat ze zelf mee kon doen met de aanbidding en naar het bijbelverhaal kon luisteren.

Toen ik deze foto opnieuw zag, bedacht ik: “God, wanneer ben ik zo hongerig geweest voor Uw Woord?”. Ondanks de zware last van haar kleine broertje, besloot ze om onverstoord alle aandacht te geven voor de aanbidding en God’s woord. Ik besefte dat ik nog veel kon leren van dit meisje: in tijden van belasting en in tijden van drukte, ben ik dan ook zo hongerig voor God, ben ik dan ook zo vastberaden om naar Hem toe te gaan?

Mattheus 11:28-30 zegt het als volgt: “Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven; neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen; want mijn juk is zacht en mijn last is licht.

Het sneeuwbal effect

Terug van een warme en fijne vakantie aan de noordoost kust van Zuid Afrika, arriveerden we afgelopen week weer in het koude Dundee. De eerste dagen terug bij Melusi waren hartverwarmend, omdat we God’s genade mochten ervaren in het “sneeuwbal effect” in onze bedieningen. Laat me (Daniel) dit uitleggen aan de hand van twee gebeurtenissen van de afgelopen week.

Elke dinsdagmiddag ga ik naar Kidsclub in Kwasithole. Zo ook afgelopen dinsdag, en omdat we met een hele kleine groep vrijwilligers zijn, ging ik alleen. Mijn zangtalenten zijn niet zo zuiver als die van Elske, dus nam ik onze draagbare versterker mee en onze  Kids Church laptop met een aantal liederen erop. Bij aankomst en nadat ik met iedereen even had bijgepraat, besloot ik om een Kids worship sessie te houden. Al snel riepen de kinderen en tieners om “Deep Cries Out”, een worship song en dans die we tijdens de laatste MYC hebben opgevoerd. Tijdens het afsluiten van fijne worship tijd, vertelden de kinderen en tieners mij dat ze afgelopen week, tijdens een grote bijeenkomst van de gehele Kwasithole gemeenschap, zij het lied “Deep Cries Out” hadden opgevoerd. Met trots vertelde ze ook dat bij de volgende bijeenkomst volgende maand ze het lied “Avulekile” gaan opvoeren. Wat een getuigenis! Via de kinderen en de jeugd wordt het evangelie verteld naar de gemeenschap van Kwasithole. Het opende mijn ogen om te zien, dat God aan het werk was.

Woensdagmiddag, net na lunch, kreeg ik een telefoontje dat er iemand bij de keuken op mij stond te wachten. Geen idee wie het was, liep ik naar de keuken en ontmoette ik Thabani. Ruim 2 jaar geleden had hij bij ons het Siya Sebenza project gevolgd, een programma om in 3 weken jongeren klaar te stomen voor de arbeidsmarkt . En nu, wilde hij graag iets gaan betekenen in een arm gebied niet al te ver van Dundee, door met name het geven van praktijkgerichte korte opleidingen. En wat voor hem ook belangrijk was, dat ethiek en het evangelie centraal komen te staan in deze opleidingen. Mijn hart maakte een sprongetje. Langzaam maar zeker is God met mensen aan het werk voor Zijn Koninkrijk. Wat een zegen, en wat een kracht gaat hiervan uit.

Misschien zijn dit nog maar kleine sneeuwballen, in het hele sneeuwbal effect.De tijd zal het leren…, maar het is goed om na een heerlijke vakantie weer terug te zijn bij Melusi.

 

NIEUWsbrief met een NIEUWtje!

Hoi allemaal,

Eerder dan normaal, vonden we het tijd voor een extra NIEUWSbrief. We hadden gewoon teveel NIEUWtjes 😉 en de meeste hiervan zijn hele mooie NIEUWtjes. Daarnaast hebben we ook een verfrissend NIEUW logo, mede dankzij Hanna Nap. BeNIEUWd? Lees snel onze NIEUWsbrief hier.