Een dag bij Melusi Christian Community

Daniël en Elske van de Vlag en hun kinderen wonen al vele jaren bij Melusi Christian Community in Dundee, Zuid-Afrika. Op Melusi zijn wij betrokken bij verschillende programma’s, zoals zorg voor werklozen, daklozen, zieken, weduwen en wezen, tieners en kinderen.

Een koude augustus ochtend begint met een kleurrijke zonsopkomst. Om zes uur komen we als Melusi-medewerkers en enkele gemeenteleden samen om God te loven en te prijzen in de kleine kapel. Hier nemen we de tijd om voor onze daklozen en verslaafden te bidden. Er verblijven op dit moment zo’n 25 mannen bij ons. Ieder met zijn eigen verhaal, voortkomend uit gebroken en hopeloze situaties. Het is zo’n dag dat je begint met stilstaan bij het kruis, want daar ligt onze hoop, onze genezing en onze toekomst.

Later in de ochtend mag ik met deze mannen een gedeelte uit Efeze 1 delen. Het gaat over onze geestelijke zegeningen in Christus. Twee keer in de week organiseren we een Bijbelstudie met vooral een praktische invulling. Naast een woord van bemoediging en een andere kijk op het leven. Een boodschap van hoop en waarheid!

Werken voor voedsel
Ondertussen is een groep van 15 mannen en vrouwen uit de townships aangekomen bij Melusi. Zij komen allemaal helpen in de groentetuin. Elke dag krijgen we weer een nieuwe groep. Deze mensen komen omdat er thuis niet voldoende te eten is. Na een ochtend geholpen te hebben met onkruid wieden, water geven, bemesten en groenten oogsten, krijgen ze een groot voedselpakket mee naar huis. Dit pakket bevat maismeel, yoghurt, maas (een soort zure melk, maar onwijs gewild), vruchtensap, groenten en brood. Om tien uur, wanneer we met z’n allen een kopje thee drinken, bezoek ik ze voor een korte groet en gesprek. Ik vraag bijvoorbeeld naar hun thuissituatie. Velen zijn tijdens de extreme regenval in maart en april jl. hun huis verloren. Een aantal hebben we kunnen helpen met materialen. Daarom hoor ik graag hoe het gaat met de wederopbouw van hun lemen huizen.

Een dag bij Melusi Christian Community
De regen heeft vele lemen huizen doen instorten.

Koemest
Plotseling verschijnt er bij het hek een truck, volgeladen met verse koemest. ideaal voor onze groentetuin. We pakken allemaal een schop en beginnen de truck van zijn stinkende lading te ontdoen. Met z’n allen is de klus zo geklaard. Net op tijd voor de bel die de lunch aankondigt. In de eetzaal verzamelen zich de daklozen, het Melusi-team en de kinderen die net uit school zijn gekomen. Een club van ongeveer 60 mensen. Samen eten is een belangrijk onderdeel van het gemeenschappelijk leven op Melusi.

De truck met koemest is binnen no time geleegd met behulp van de daklozen.

Bijbelstudies
Later in de middag bezoeken we een gebied wat ‘Muzomusha’ heet. Het betekent zoiets als ‘nieuwe huizen’. De werkelijkheid doet echter anders vermoeden: er staat geen enkel nieuw huis, slechts krotten en oude lemen huizen. Hier houden we met een aantal teamleden een Bijbelstudie voor een aantal geïnteresseerden. De andere teamleden organiseren een kidsclub, waar liedjes worden gezongen, gedanst, gespeeld en er wordt een Bijbelverhaal verteld. Allemaal in de open lucht, naast een aantal lemen hutjes. Er komen ook een aantal tieners kijken. In dit gebied organiseren we namelijk ook een tiener Bijbelstudiegroep waar zo’n 50 tieners bij elkaar komen. Maar dat is niet voor vandaag. Dat is – zo de Heer wil – voor de dag van morgen!

De kidsclub in Muzomusha.

Geïnteresseerd om mee te helpen bij Melusi? Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *