Een eigen huis, een plek onder de zon….

Iedereen kent deze titel wel naar aanleiding van het liedje van Rene Froger. Hoewel het liedje ons gestolen kan worden, wordt het bovenstaande toch behoorlijk realiteit voor ons. Zon schijnt hier bijna elke dag wel (tot soms vervelends aan toe), en nu lijkt het erop dat er ook een eigen huis mag gaan komen.

Besluit

Het belangrijkste nieuwsfeit is wel dat wij eind januari hebben besloten om serieus werk te maken van het bouwen van een eigen huis hier op Melusi. God heeft duidelijk tot ons hierin gesproken, en we willen hierin Zijn stem verstaan. We begrijpen dat het voor ons ook niet eenvoudig is om iedereen mee te kunnen nemen in dit langdurige proces, waarin wij tot dit besluit zijn gekomen. Toch willen we ons hier heel graag voor inzetten. In deze blog hebben wij uitgeschreven waarom wij denken dat God dit van ons vraagt. Maar mogelijk heeft u vragen, advies of opmerkingen! Wij willen u zeker vragen deze te stellen, om zo nodig hier gepast op te antwoorden. Belangrijk is te weten dat God ons heeft voorzien in de financiële middelen, onder andere door een mooie belasting teruggave en een sterke Euro-Rand koers. Het bouwen van dit huis zal worden gedaan uit onze eigen spaar reserves uit onze werkverleden.

Waarom?

Al enige tijd hebben wij het op ons hart om een huis te bouwen. Hier hebben we al over geschreven in een blog in november en in januari. Wat is dan voor ons de belangrijkste reden om een huis te bouwen?
1) we ervaren heel duidelijk dat God dit mogelijk maakt;
2) het is op langere termijn financieel gunstiger, we hoeven namelijk geen huur meer te betalen;
3) we hebben een plek dat we eindelijk ‘thuis’ mogen noemen;
4) een eigen plek zorgt voor meer stabiliteit van waaruit wij ons dagelijkse werkzaamheden bij Melusi mogen gaan doen;
5) er is een tekort aan gezinshuizen hier op Melusi.

Gods stem

In januari hebben wij een gebedsweek gehouden om hierin ook Gods stem te verstaan en daar is het volgende uit gekomen:

a) Wij hebben God gevraagd dat, als het Gods wil is om het huis te bouwen er een gat overbrugt dient te worden van 20.000 euro om een huis te kunnen realiseren. Daarnaast hebben wij gebeden dat de koers van Euro-Rand naar 1 op 12 mag gaan (ruim 20% meer als dat wij vertrokken naar NL) en dat de aandelen ARCADIS naar 20 euro mogen (ruim 30% meer als toen wij vertrokken naar NL.).God heeft in die week in Januari dat wij hebben gebeden specifiek voorzien! Die 20.000 euro is overbrugt, de koers is naar 1 op 12 gegaan (tijdens de gebedsweek nog met ruim 10% gestegen), en de aandelen zijn nu 20 euro (tijdens de gebedsweek nog met ruim 15% gestegen).

b) Daniel heeft een tekst op zijn hart gekregen, waar hij geen weet van had. Behalve dat het 66:1 was. Dus nadat ik Jesaja opende stond er dit in hoofdstuk 66 vers 1: “This is what the Lord says: ‘Heaven is my throne, and the earth is my footstool. Where is the house you will build for me? Where will my resting place be?…. ” Natuurlijk is dit geschreven in een hele andere context, en gaat het hier om Gods huis (de tempel). Maar wat ons hierin zo typeert is dat wij dit huis (niet alleen) voor onszelf bouwen, maar tot eer van Gods Koninkrijk. Heaven is my throne, and the earth is my footstool.

c) Op 31 december om 16.00 uur s middags is van ons vorige huis op de missie, het dak eraf gewaaid. Nu, natuurlijk is dat een ‘incident’ en kan het allemaal ‘toevallig’ zijn. Maar wat wel heel vreemd is, is dat het precies ons appartement betreft. Het naastgelegen washok heeft nog gewoon een dak. Echt letterlijk ons hele appartement is dakloos. Toch is dit niet de eerste keer dat er iets rondom onze aankomst of ons vertrek speelt. Toen we in mei 2010 terug gingen naar Nederland stortte voor ons een vliegtuig neer. Wij hebben dit – tezamen met Daniels fietsincident in Duitsland – wel als een teken gezien dat Gods een plan met ons heeft wat nog niet vervuld is. Op basis van onder andere deze tekenen en enkele andere bevestigingen hebben wij besloten terug te gaan naar Melusi voor lange termijn. Bij directe terugkomst hebben we sterk ervaren dat de ‘tegenstander’ geprobeerd heeft om ons van slag te krijgen door ons alle drie behoorlijk ziek te laten worden. Levi in het bijzonder, en ondanks de extra ‘stress’ in die periode, waren we des te meer overtuigd dat we op God mogen vertrouwen. Het incident nu met ons dak laat ook iets zien. Waarom vlak voor onze terugkomst (4 dagen later zouden we terug zijn in ons huisje)? Waarom precies ons huis? Waarom waren wij niet in het huis met misschien alle gevolgen van dien? Ondanks dat we ons in dat huis ons ‘thuis’ voelde, zijn we ervan overtuigd dat God ons duidelijk maakt dat dit niet het huis is wat hij voor ons op dit moment voorziet. Daarnaast spelen er andere redenen hierin ook een rol: 1) wij zijn er beiden van overtuigd dat het niet een heel veilig huis is, oa vanwege dit incident, maar ook omdat het dak uit ijzeren golfplaten bestaat, en 2) het huis zou voor een tweede kind toch echt te klein zijn.

d) Het laatste wat in onze gebedsweek ook nog speelde is dat op de zondag ochtend, toen wij in de gemeente waren, er een duidelijke boodschap was uit Deuteronomium. Het ging erover dat Gods volk niet op de berg moet blijven dwalen, maar ons om te draaien en ons tenten op te nemen, het beloofde land in te gaan en dit tot bezit te nemen. Nu, niet geheel toevallig kan je dit op ons leven leggen: blijf niet ‘dwalen in NL, draai je om (stop met je werk en volg je roeping), neem je tent op (pak je boeltje), ga naar het beloofde land (je roeping, voor ons Dundee/Melusi) en neem dit tot je bezit (maak het je eigen – en wees een reukwerk voor andere mensen). Natuurlijk, als je wilt hoef je deze metafoor niet te zien, maar voor ons sprak dit beiden wel heel erg aan.

e) We hebben het idee dat God ons een stap dieper wil meenemen in het vertrouwen op Hem, de laatste weken zijn er veel teksten op ons pad gekomen die spreken over vertrouwen op God alleen, en niet in andere zaken. Dit deed ons beseffen dat we deze stap echt in vertrouwen mogen zetten, hoe spannend het ook is, wetende dat God ons niet in de steek laat. Tot nu toe hebben we altijd geweten geld achter de hand te hebben, wat op zich heel goed is, maar het is alsof God ons uitdaagt om niet alleen op onze financiën te vertrouwen maar meer op Hem. Dit kan erg naïef en onverantwoordelijk overkomen als je het zo leest maar bedenk dan alsjeblieft dat dit een diep geestelijk proces is waar we doorheen gaan, wat voor ons enorm spannend is (net als onze keuze om het zendingsveld op te gaan). Dit is de volgende stap die we mogen zetten. Wetende dat God ons draagt en onze paden voorbereid.

f) Het belangrijkste: we hebben innerlijke rust met dit besluit.

Toekomst

Een huis bouwen in Zuid Afrika is goedkoop. Ook gaat het relatief snel. Het zou zo maar kunnen dat we in Augustus van dit jaar al verhuizen naar onze nieuwe huis. Voor ons in het belangrijk dat wij bouwen in Gods Koninkrijk. Een onderkomen is handig, maar we weten dat onze toekomst alleen in Gods handen ligt. We voelen ons gezegend dat we zo op God hierin mogen vertrouwen.

Liefs,

Daniel, Elske, Levi en Sarah

 

3 thoughts on “Een eigen huis, een plek onder de zon….

  1. Heel bijzonder om te zien hoe jullie Gods leiding hier in (hebben) ervaren! prachtig om te lezen .. God is goed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *